Reality Check van ABP

Financieel inzicht en bewustzijn is belangrijk. Want als je zelf geen inzicht hebt hoe je ervoor staat weet je ook niet welke consequenties bepaalde keuzes kunnen hebben. Daarom is het platform realitycheck.nl ontwikkeld. Het biedt vrouwen én mannen inspiratie en concrete handvatten om je financiële zaken voor nu én later goed te regelen.

Financieel bewustzijn verhogen

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen minder bezig zijn met hun financiële toekomst dan mannen. Ze vinden financiële onderwerpen vaak ingewikkeld. En hoewel ze zich realiseren dat ze zich eigenlijk meer in hun geldzaken moeten verdiepen, stellen ze het liever uit of laten het graag over aan iemand anders. En bij een scheiding of overlijden van een partner kun je dan (onbedoeld én te laat) in de problemen komen. Vrouwen zijn zich hiervan minder vaak bewust dan mannen.

Reality Check is een wake-up call op je eigen financiële situatie en gedrag. Voor wie hier zelf mee aan de slag wil, is er een enorme schat aan ervaringsverhalen, tips, links en tools op de website realitycheck.nl te vinden.

Weet wat je hebt, kies bewust, praat erover met je partner of familie en laat je niet verrassen. Die boodschap wil ABP aan zoveel mogelijk mensen – vrouwen én mannen – meegeven.

De noodzaak van Reality Check - de cijfers

Vrouwen zijn financieel kwetsbaarder dan mannen. Ze willen zich wel verdiepen in hun financiële situatie, maar 1/3 vertoont uitstelgedrag en bijna 20% weet niet hoe ze het moeten aanpakken. Vrouwen met partner laten, uit gemak, financiële zaken graag aan die partner over. Mannen gaan er vergeleken met vrouwen liever gelijk mee aan de slag. Vrouwen denken wel na over de financiële gevolgen van grote zogenaamde ‘life changing events’, maar komen nauwelijks in actie. In het onderzoek gaf 10% van de vrouwen aan helemaal niet bezig te zijn met hun financiële toekomst.

En dat terwijl vrouwen gemiddeld 40% minder pensioen opbouwen dan mannen. Vooral omdat ze meer dan mannen parttime werken. Gemiddeld werkt bijna 70% van de vrouwen in de ABP sectoren parttime, zeker als er kinderen komen is dit het geval. Slechts 16% van de mannen gaat dan minder werken. Vrouwen werken niet alleen minder uren, maar hebben langdurig ook een lager inkomen, vaak al vanaf hun 30e. Qua pensioenopbouw kan een inkomensverschil van zo’n 25-30% oplopen tot een pensioenverschil van 40-50%. Een kwart van de vrouwen realiseert zich niet dat ze minder pensioen opbouwen wanneer ze minder gaan werken.

Veelgestelde vragen 

Waarom vindt ABP dit belangrijk?
ABP wil deelnemers activeren om met hun pensioen bezig te zijn. Gebeurtenissen als arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, echtscheiding en overlijden kunnen invloed hebben op je inkomen en pensioen, maar ook keuzes voor een sabbatical, parttime werken of als zzp-er aan de slag gaan. Velen zijn hier onvoldoende van bewust. ABP ziet dat vrouwen minder met hun pensioen bezig zijn terwijl er dus voor hen juist wel reden is om dat wel te doen. ABP voelt het als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om hierop te wijzen en zich extra in de zetten voor kwetsbare groepen. Met Reality Check biedt ABP concrete handvatten om meer grip te krijgen op geldzaken en voorbereid te zijn op financiële risico’s.

Is het alleen voor vrouwen?
Uiteraard kunnen ook mannen gebruik maken van het platform. Velen doen dit overigens ook al. Maar de feiten laten nog steeds zien dat vooral het bewustzijn bij vrouwen omhoog moet; vrouwen zijn minder geïnteresseerd in financiën dan mannen en zich niet bewust van bepaalde consequenties. Zo is parttime werken een hele belangrijke factor in het grote verschil in pensioenopbouw tussen mannen en vrouwen. Van de vrouwen werkt 70% parttime. In het basisonderwijs loopt dit zelfs op naar 80%. Velen maken die keuze al op jonge leeftijd. Dat heeft consequenties voor hun inkomen en daarmee hun pensioenopbouw. De vraag is: zijn vrouwen zich hiervan bewust? ABP wil haar deelnemers inzicht bieden in hun financiële situatie zodat ze bewuste keuzes kunnen maken.

Wat biedt Reality Check
Het platform www.realitycheck.nl is vrij toegankelijk en iedereen kan de e-learning volgen om meer zicht en grip te krijgen op de eigen financiële toekomst. De e-learning helpt antwoorden te vinden op vragen als: hoe financieel vrij ben jij? Hoe denk je dat je financiële situatie is en hoe is deze feitelijk? Hoe sta je ervoor? De e-learning is gekoppeld aan ervaringsverhalen, waarmee de bewustwording over je eigen situatie groeit. Aan de hand van diverse ‘life-events’ wordt de relatie met je pensioen ook uitgelegd. Bijna 70% geeft na het volgen van de e- learning aan daadwerkelijk actie te ondernemen.

Het regelen van financiën is voor veel mensen best een opgave. Het huishoudboekje van vandaag is vaak wel op orde maar slechts weinigen kijken verder dan een paar jaar vooruit. De e-learning heeft een ingebouwd vangnet om écht kwetsbare doelgroepen te bereiken: bij een bepaalde score krijgen ABP deelnemers persoonlijke begeleiding aangeboden door een financiële coach. Het is aan de deelnemer om hiervoor te kiezen of niet. ABP wil haar deelnemers de mogelijkheid bieden meer inzicht te krijgen in hun eigen financiële gedrag en hun eigen pensioen. Je leert bijvoorbeeld je administratie slimmer te organiseren. En het wijst je op financiële zaken waar je misschien niet aan denkt zodat je ook die goed kan regelen.


Wat verstaan jullie onder financiële redzaamheid?
In de campagnes voor Reality Check wordt vaker gesproken over financiële redzaamheid. De maatschappij vraagt van mensen dat ze zelfstandig hun financiën kunnen regelen en daarover de verantwoordelijkheid kunnen dragen. Maar wanneer is iemand financieel redzaam? Volgens het Nibud is iemand financieel redzaam wanneer hij weloverwogen keuzes maakt, zodanig dat zijn financiën zowel op korte als langere termijn in balans zijn.